Analoog versus digitaal.

De traditie van de analoge fotografie. Hoe ontwikkel je een filmrol handmatig hoe belicht je deze en hoe druk je deze af? Door het medium film te gebruiken kan de werkelijkheid niet gemanipuleerd worden.

Vele jongeren weten niet eens meer wat een filmrol is! En dat is jammer, juist het kunnen toveren met licht en een waardevolle foto van kwaliteit te kunnen afdrukken is uniek. Dat mag niet verloren gaan!

Analoog versus digitaal.
Een analoge camera maakt gebruik van een rolletje lichtgevoelige film. Met het bedienen van de sluiter opent het diafragma en valt een hoeveelheid licht op de film. Na het ontwikkelen van de film ontstaat een negatief waarvan afdrukken gemaakt kunnen worden.

Voor analoge fotografie zijn allerlei soorten films verkrijgbaar, die stuk voor stuk uitblinken op een bepaald terrein. Daarbij geeft de barietafdruk aan een zwartwitfoto een extra diepte effect dat  niet terug te vinden is in een digitale afdruk.

Bij digitale fotografie is de lichtgevoelige film vervangen door een sensor. Die sensor vangt het licht op en zet het om in een digitaal signaal. Dat signaal, de foto, wordt opgeslagen op een geheugenkaart.

De digitale foto’s zijn scherper, maar zijn minder sprekend. Ook is het scherpteverloop heel anders en de kleuren van digitale foto’s slaan enigszins ‘plat’.

Smaken verschillen, er is dus ook niet iets mooier of beter. Welke beelden meer sfeer en karakter hebben weet je pas als je de foto’s, analoog en digitaal naast elkaar legt.